NBS Nordic

Det sammenhængende projekt

Med NBS Nordic er det nemt at skabe sammenhænge mellem model og beskrivelser. I dette blogindlæg viser vi hvordan den unikke URL, som alle udgivne dokumenter får, kan bruges til at skabe sammenhæng mellem beskrivelser, model og mængder.
Vi viser her hvor simpelt det kan gøres

Vi er fuldt ud klar over, at det ikke nødvendigvis kan gøres helt lige så simpelt på fx et supersygehus, men for rigtig mange vil metoden fungere fint og være tilstrækkelig. Samtidigt udelukker det ikke brugen af andre metoder.

Vores Revit addin er ikke en nødvendighed, da du selv kan oprette en ”shared parameter” af typen ”url” og få samme funktionalitet. Men, med vores Revit addin går det meget, meget nemmere.

På billedet nedenfor vises parameteren, der kobler NBS Nordic dokumenter sammen med Revits objekter.

Det-sammenhaengende-projekt-blog-1

Objekterne tildeles en unik URL, som linker til det udgivne dokument. Via filtre er det nemt at farvelægge modellen så det tydeligt fremgår hvilke objekter, der har et link til en tilhørende beskrivelse.

Vi har valgt at oprette parameteren som en ”instance parameter” fordi det giver den mest fleksible løsning. Grunden til det er som følger; fx kan en 200mm betonvæg både anvendes som en indervæg og/eller som ydervæg osv. Type navnet vil i begge tilfælde typisk være ”200mm beton” (samme væg), men der vil ofte være to forskellige beskrivelser. Man kan selvfølgelige benytte forskellige type navne som indikerer hvilken beskrivelse den ”200mm betonvæg” tilhører, men det synes vi er et skråplan og en ufleksibel løsning, som vil føre til mange objekttyper i projekter, med dertilhørende fare for at de, der tegner vælger den forkerte type. Derfor bruger vi en ”instance parameter”. Via et skema, er det muligt at få en ”instance parameter” til at opføre sig som en type parameter, hvis man skulle have brug for det. Det kræver blot at man opsætter sine filter/gruppering rigtigt.

Det er muligt at linke til hele dokumentet eller dele af det via id eller tags (nøgleord). Typisk ønsker man at knytte objekterne sammen med deres bygningsdelsbeskrivelse, som indgår som en del af arbejdsbeskrivelsen (kapitel 4). Det er muligt at vælge flere objekter på én gang hvis de skal kobles til samme dokument på NBS Nordic. Ligeledes kan skemaet gøre det nemt at udvælge en gruppe af objekter på én gang.

Her ses hvordan der i Revit kan linkes til alle afsnit med det bestemte tag. I dette tilfælde er DBK-koder brugt som tagsHer ses hvordan der i Revit kan linkes til alle afsnit med det bestemte tag. I dette tilfælde er DBK-koder brugt som tags.

Her ses det udgivne dokument/afsnit som objektet linker tilHer ses det udgivne dokument/afsnit som objektet linker til.

Den unikke url, som tildeles hvert objekt, kan bruges til mængdeudtræk og kvalitetssikring af modellen. Dette skyldes det simple princip, at alt der skal bygges bør have en tilhørende beskrivelse og et punkt på tilbudslisten. Til at opnå denne sammenhæng kan tags anvendes.

I Revit kan det sikres at alle objekter får tildelt en beskrivelse via fx et skema. I dette eksempel anvendes et material takeoff, som lister alle objekter i Revit modellen, som indeholder et materiale (alt 3d)

I Revit kan det sikres at alle objekter får tildelt en beskrivelse via fx et skema. I dette eksempel anvendes et material takeoff, som lister alle objekter i Revit modellen, som indeholder et materiale (alt 3d). Via sortering og gruppering efter den unikke URL, er det muligt at se mængder fordelt efter bygningsdele og se hvilke objekter, som mangler en beskrivelse.

Linket bevares ved eksporten. Har ses samme model i IFC-format, med direkte adgang til beskrivelserne fra modellenLinket bevares ved eksporten. Har ses samme model i IFC-format, med direkte adgang til beskrivelserne fra modellen.