NBS Nordic

Bliv klogere på klassifikation i byggebranchen

I dette blogindlæg får I lidt viden omkring klassifikationssystemer, og nederst i indlægget kan I gratis hente en tilrettet BIM7AA V 3.2 Excel-fil, som har fået tilrettet alle 4 niveauer iht. BIM7AA v. 3.2 vejledningen. Så slipper I for at gøre det selv.

Hvad er klassifikation?

Klassifikation og klassifikationssystemer er hverken et nyt koncept eller tilegnet byggebranchen. Aristoles definerede klassificering som en ”orden” af objekter i 400 år f. k. Klassifikationssystemer er typisk opbygget hierarkisk (træstruktur) – men det behøver ikke altid være tilfældet.

I den danske byggebranche har SfB været en af de mere anvendte og udbredte af sin slags. Sidenhen har der være forskellige bejlere som bl.a. DBK, CCS, forvaltningsklassifikation og BIM7AA. Hos NBS Nordic oplever vi sidstnævnte, som det mest efterspurgte og anvendte klassifikationssystem.

At tale om klassifikationssystemer i byggebranchen er ligesom at åbne op for Pandoras æske. Her er uden tvivl mange følelser og holdninger til emnet. Derfor kan det også være svært at navigere i, hvad der er det rigtige at bruge. Visse klassifikationssystemer er meget detaljerede (identifikation), mens andre anvendes på et mere overordnet niveau (typekodning). Grundlæggende handler det om at finde det rette for jeres projekt og stille sig spørgsmålet (gerne så tidligt som muligt i processen): Hvem, hvor og hvordan styrer vi klassificeringen?

Hvorfor skal I overhovedet bruge klassifikationer?

Computere er uden tvivl blevet meget kraftigere, men der går stadigvæk lidt tid før, at den helt selvstændigt kan tænke logisk og se mønstre – ligesom vi mennesker kan. Eksempelvis så kan de fleste mennesker forstå, at ”300 mm betonvæg” sandsynligvis er det samme som ”beton 300 mm væg”. For en computer kan dette være svært at håndtere. Derfor har man brug for en klassifikation. Basalt set tilføjer klassifikationen en stregkode på et objekt. Dermed kan en computer – og systemer på tværs af hinanden – bedre forstå, hvilket objekt der er tale om, og om der er tale om “identiske” objekter.

Mennesker kan naturligvis også bruge koden. For tilbudsgiver kan det fx betyde, at den røde tråd tydeliggøres i projektmaterialet. Dette vil sandsynligvis kunne eliminere misforståelser og unødvendig spildtid på at prøve at forstå sammenhænge i udbudsmaterialet. Et konkret eksempel kunne være, at posterne på tilbudslisterne indeholder klassifikationskoder og peger på specifikke bygningsdele i arbejdsbeskrivelserne med præcis samme koder.

Vores anbefaling

Vores anbefaling er altid at have slutmålet for øje. Sagt på en anden måde, for hvem og hvornår skal klassifikationen give værdi? Ofte betyder det i praksis, at man fx kan anvende baglæns planlægning, hvor man starter med slutproduktet og ser på, hvad der skal til for at nå hertil – og på en måde så der stadigvæk er sammenhæng i materialet.

Når det kommer til selve klassifikationen, har vi ikke nogen præferencer, men vi ser, at størstedelen af projekter vælger at køre med BIM7AA som grundlæggende klassifikationsstruktur. Derudover ser vi også typisk projekter og IKT-aftaler, som ikke er udspecificeret så det kan anvendes i praksis. Det giver altså ingen værdi at nøjes med bare at sætte krav om anvendelse af klassifikation uden at angive hvilken.

Sidst men ikke mindst, så start simpelt – især hvis man er ny på området. Vil man gøre klassifikation komplekst og til et projekt i sig selv, så er det nemt. Men vil man derimod gøre det til en naturlig og integreret del af sit projekt, så benyt jer af værktøjer som gør det hårde arbejde for jer.

Overblik over danske klassifikationssystemer

Vi har samlet et overblik over de mest populære danske klassifikationssystemer i en let overskuelig infographic herunder.

Danske klassifikationssystemer

Sammenhæng på tværs af klassifikationssystemer

Selvom alle klassifikationssystemer er forskellige, så er det alligevel muligt at finde mapping tabeller, som fx kan fortælle hvad en BIM7AA kode hedder i CCS. Man skal dog være opmærksom på, at dette er en “frifortolkning”, og derfor er det ikke nødvendigvis præcist 1:1 i forhold til ens eget projekt.

Nedenfor har vi samlet et par links til mapping tabeller imellem forskellige klassifikationssystemer:

Hent tilrettet BIM7AA V. 3.2 Excel-fil

Hos NBS Nordic holder vi løbende øje med nye og opdaterede klassifikationssystemer. Da vi skulle opdatere BIM7AA til V. 3.2 opdagede vi, at Excel-filens 4 niveauer ikke var opdaterede iht. BIM7AA’s PDF-vejledning. Derfor satte vi os for selv at rette dette og deler nu resultatet med jer, der måtte stå i samme situation. I kan hente filen kvit og frit på nedenstående link: BIM7AA_Typekodning_V3.2 opdateretDownload