NBS Nordic

Klassifikation behøver ikke at være svært

Vi har tidligere skrevet om ”Det sammenhængende projekt”. I det her blogindlæg går vi lidt mere teknisk i dybden med de tre forskellige metoder du kan skabe et sammenhængende projekt.

Metode 1 ”Den simple metode”:

Denne metode er simpel, fordi det eneste du skal, er at linke Revits objekter sammen med den beskrivelse eller det/de specifikke afsnit hvori du har bekrevet arbejdet for bygningsdelen.
Linket mellem Revit objekter og beskrivelser kan laves helt uden brug af ”klassifikation”, fordi NBS Nordic er et objektorienteret (BIM)beskrivelsesprogram . NBS Nordic har derved allerede ”klassificeret” og ”identificeret” alle dokumenter og afsnit med et unik nummer. Dette er muligt fordi alle dokumenter og alle afsnit i NBS Nordic er unikke identiteter i en database modsat fx beskrivelser i MS Word. Dvs. at i NBS Nordic kan to dokumenter ikke have samme id ligesom to afsnit heller ikke kan have samme id.

Det betyder at vi kan bruge id’et til at skabe en unik ”klassifikationskode”, som kobler (BIM)model, beskrivelse og tilbudsliste sammen. Det unikke nummer giver ingen mening for mennesker, men for maskiner er det helt fint.

Metode 2 ”Smart klassifikation”:

Metode to minder meget om metode 1. Forskellen er, at du skaber det unikke id, ved at påføre et tag, som er menneskelig forståeligt. Tags er små nøgleord som beskriver det enkelte afsnit eller en række afsnit. Tags kan derved være CCS -, SfB eller BIM7A koder eller alm. tekst.

Selve tag’et bliver tilføjet for enden af url’en til et dokument (NBS Nordic Document Link). Tag’et bliver samtidig også tilføjet til sin egen shared parameter (BIM Shark Tag). Du får altså klassifiseret din model, helt enkelt og simpelt.
Med tags skrevet i sit ejet parameter kan du bruge parameteret til at sortere og gruppere lister og/eller kopiere taget til et andet parameter (se tidligere blogindlæg om Dynamo (gratis addin fra Autodesk til Revit)), hvis projektet forudsætter at alle skriver klassifikationskoden i et bestemt parametre.

Har du en fast struktur for dine beskrivelser kan tags indsættes som en del af dine virksomhedsskabeloner i NBS Nordic. På den måde bliver de oprettet hver gang du starter et nyt dokument på baggrund af skabelonen. Det sparer dig for en masse tid. Bips’ beskrivelser ligger klar i NBS Nordic, sådan at du nemt og hurtigt kan oprette firmaspecifikke udgaver af bips’ beskrivelser.

Metode 3 ”Traditionel klassifikation”:

Har du allerede kodet dine objekter med en klassifikationskode (tags), så kan det nemt kombineres med NBS Nordic. Metoden minder meget om metode to. Den eneste forskel er, at du kun behøver at oprette et link til selve arbejdsbeskrivelsen (dokumentet som helhed) og bruge dine allerede oprettede tags til at linke til det specifikke afsnit. Det gøres ved at bruge Dynamo.

Hvad med stipulerede ydelser og andre, ting der ikke er i modellen?

Godt du spurgte. NBS Nordic forudsætter ikke, at du modellerer alt. NBS Nordic er et BIM-værktøj til beskrivelser. NBS Nordic kan bruges med og uden en BIM-model. Stipulerede ydelser er et godt eksempel på ting som nok aldrig vil blive modelleret. Men, som stadig skal beskrives og prissættes.

Med NBS Nordic har vi lavet et værktøj, som bygger på allerede udbredt best practice for beskrivelser. Vi har lavet et værktøj, som gør det nemt at koble beskrivelser og model sammen, tilmed overføre egenskaber for modellen til beskrivelserne. NBS Nordic kan altid oprette beskrivelser som ikke har en kobling til modellen, fordi sådan er virkeligheden i dag.